Influence Lappland - Staten bränner ner en samisk kåta- varför?
Staten bränner ner en samisk kåta- varför?
Denna vecka har någon/några utav kronofogdens tjänstemän skidat upp i Västerbottens fjällvärld och varför det? Jo för att bränna ner 68 årig kvinnas kåta. (Om ni inte vet vad en kåta är förklarar jag det längre ner)
I sista stund hade dem skjutit upp eldandet men jag kan ju verkligen inte förstå hur staten kan tycka att detta för det första är okej och det andra ett prioriterat ärende? Vi har gott om skattesmitare och människor med skulder som de kan lägga sin tid på. Nej istället skall man ta ifrån inte bara en persons historia utan också egendom.
 
Anledningen till detta är att Svensk lag bara skyddar renskötandes rätt till fortsatt jakt, fiske och att få bevara sina byggnader. Kontentan är alltså att staten har skickat avlönade tjänstemän, på skidor upp i fjällvärlden för att bränna ner en kåta för att denna person inte äger renar. 
Enligt internationell rätt har samerna rätt att behålla sin kultur och sina kulturbyggnader. Detta är också något som FN kritiserar Sverige för då svenska staten inte lever upp till den internationella rätten.
 
Kåtan är ännu inte nerbränd, kronofogden skulle ytterligare en gång komma för att slutföra nedbränningen men meddelade då att hen var sjuk och återkommer en annan dag.
 
Personen som äger kåtan tillhör ett släkte fiskesamer och när hennes kåta bränns ner är det inte bara en fysisk kåta som försvinner. Det är hennes familjs historia och en tusenårig tradition som försvinner och ännu en del av fiskesamernas kultur raderas.
 
Det gör en förbannad och ledsen. I vissa lägen skäms man över Sverige och detta är en sådant läge.
 
 
 
# En kåta är den traditionella samiska bostaden. Det finns både flyttbara som stationära kåtor då samerna en gång i tiden ofta levt som nomader.
Bild nedan är lånad och en väldigt gammal bild så därför är den otydlig.
 
 
 
 
 

 

ysatis.blogg.se

Tyvärr är ju staten inte så "hemma" i kultur och arv. Men att skicka upp folk för att bränna upp en kåta är ju inte okej till fem öre. Det här kommer inte den samiska politiken att godta om jag känner dom rätt.

Svar: Kampen om kåtan har pågått i ca 5 år och tyvärr som jag förstått har hon kämpat ganska ensam förutom några som demonstrerat med henne. Detta tror jag kan förklaras genom den väldigt tydliga hierarki som är bland samer. Hon som icke renskötande same har inte alls samma status som renskötare därav finns det nog många samer som till och med anser att detta är rätt.
Influence Lappland

Thomas

Håller med dig , hur kan man lägga ner energi och pengar på att bränna ner en kåta som bör ses som ett monument över en svunnen tid och har sin historia . man borde vallfärda turister och sörlänningar dit istället . Skulle vara mysigt att övernatta i en sån . måste bygga en egen snart tror jag .

Svar: Tyvärr är det samiska folket något som svenska staten alltid förtryckt och det fortsätter dom med också. Jag tror dock att om "samerna" själva hade varit eniga och inte gjort skillnad så hade fler stått bakom henne och hjälpt henne men som ja skrev i förra kommentaren så har inte hon som icke renskötande same lika hög status. Du får väl försöka kontakta någon sameby eller resebyrå som ordnar resor så du får ta en kik :)
Influence Lappland

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress

Veckans like