Influence Lappland - Fortsättning Att flytta en stad -Del 1
Fortsättning Att flytta en stad -Del 1
När jag skriver flytta en stad menar jag det bokstavligen. Staten skall lyfta upp husen, byggnader såsom kyrka mm placera dem på stora lastbilar och köra iväg med dom till deras nya plats. För detta krävs det att bygga nya vägar för visst har alla någongång kört på en väg där man fått möte av en långtradare och tyckt att det va lite "trångt"?
Ja tänk er då en lastbil men en kyrka på eller ett hus?
 
Att flytta Kiruna stad är unikt. Det är första gången i världshistorien som en hel stad flyttas. Varför gör man då detta? Jo för att LKAB är ett statligt ägt bolag, merparten av LKAB:s anställda jobbar i det som kallas Malmfälten, Kiruna och Gällivare kommun. Även boende nära gruvan i Gällivare kommun kommer få sina hus flyttade och minnen raderade men de går jag in på mer senare.
 
Utan LKAB skulle Sveriges ekonomi radikalt förändras till det sämre.
LKAB bryter inte bara järnmalm och exporterar. Av järnmalm gör man stål, vilket gör att andra stora bolag är helt beroende av gruvorna här i Malmfälten. SSAB som tillverkar stål skulle inte fortsätta utan malm. Volvo skulle inte kunna bygga sina bilar. Inte heller en endaste tvättmaskin skulle kunna tillverkas.
 
Stål finns i allt omkring oss och stålet kommer från våra gruvor. Givetvis kan järnmalm köpas från andra länder men de skulle bli dyrare och dessutom sämre kvalité, då vi i Sverige har renaste järnmalmen i världen. Varför skulle vi vilja köpa in järnmalm från Sydamerika eller Kina som är mycket sämre än vår egen? Det är dom som köper av oss!
 
Därför flyttar staten på en stad och ett samhälle, för Sverige överlever inte utan gruvorna. 
 
Här nere ser ni en karta över flytten. Den nya staden kommer placeras ca tre kilometer öster om den nuvarande stadskärnan.
 
 
 
 
Här ser ni en bild utav vad som har flyttat och vad som skall flyttas. Dessa områden befolkas utav flera tusen och alla dessa skall ha nya bostäder. Jag kan verkligen rekommendera att besöka Kiruna om ni inte varit dit. Passa på innan hela staden förändrats för det kan vara kul att se hur det såg ut innan också. 
 
 
Thomas

Vad bra skrivet och förklarat , spännade , ser fram emot mer och mer bilder . Hoppas du får en trevlig dag

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress

Veckans like