Influence Lappland - Att flytta en stad -Del 1
Att flytta en stad -Del 1
Det här inlägget kommer kanske bli långt men jag kommer dela upp det i flera delar. Detta är något som många i Sverige inte vet om men som man utomlands har väldigt bra koll på nämligen stadsomvandlingen.
 
Det handlar om Gruvbrytningen och dess nackdelar som allt för ofta glömst bort eller hålls tyst om. Jag kanske också ska säga att detta är ett stort intresse för mig och det är också därför jag läst 3 år på Nationalekonomi programmet.
 
Vi måste börja med basic då jag fått intrycket utav att många inte ens vet vad en gruva är. I det här inlägget blir det mest lite fakta för att få grepp om vad jag snackar om.
Det är inte Snövit och de sju dvärgarna som springer runt i tunnlar med hackor och plockar diamanter. 
 
Gruvan i Kiruna är en underjordsgruva. Huvudnivån är 1365 meter under jord. Här färdas bland annat förarlösa tåg. Det är riktiga vägar underjord också där normalstora bussar, bilar mm färdas obehindrat. 
Totalt är det ett vägnät under jorden som är över 40 mil långt. Nästan som Göteborg-Stockholm.
Det finns även restaurang, fik och museum under jorden.
 
 
 
 
Det är är utsikten man ser i Kiruna tillsammans med de stora fjällen, bland annat Kebnekaise. Rätt mäktigt eller hur?!
Den här gruvan är världens största och modernaste underjordiska järnmalmsgruva och här bryts järnmalm. Man har alltså grävt sig ner och nu befinner sig människorna i gruvan i tunnlar som snart nåt Kiruna stadskärna. Det är orsaken till att man måste flytta hela Kiruna, görs inte det kommer hela staden ätas upp av gruvan.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Thomas

ja det har man ju hört i många år . Hur går flytten igentligen ? man har väl flyttat många hus redan ? ja berätta mer om det . har man inga dagbrott utan bara underjord ?

Svar: Flytten går en enligt planerna som jag förstått det. Många människor har fått flytta och många hus har rivits. Ett nytt stadshus har nästan byggts färdigt och många kulturbyggnader har flyttats för att bevaras :)
I Kiruna är det underjordsgruva men jag kommer skriva om Svappavaara sen där vi har dagbrott. :)
Influence Lappland

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress

Veckans like