Staten bränner ner en samisk kåta- varför?
Denna vecka har någon/några utav kronofogdens tjänstemän skidat upp i Västerbottens fjällvärld och varför det? Jo för att bränna ner 68 årig kvinnas kåta. (Om ni inte vet vad en kåta är förklarar jag det längre ner)
I sista stund hade dem skjutit upp eldandet men jag kan ju verkligen inte förstå hur staten kan tycka att detta för det första är okej och det andra ett prioriterat ärende? Vi har gott om skattesmitare och människor med skulder som de kan lägga sin tid på. Nej istället skall man ta ifrån inte bara en persons historia utan också egendom.
 
Anledningen till detta är att Svensk lag bara skyddar renskötandes rätt till fortsatt jakt, fiske och att få bevara sina byggnader. Kontentan är alltså att staten har skickat avlönade tjänstemän, på skidor upp i fjällvärlden för att bränna ner en kåta för att denna person inte äger renar. 
Enligt internationell rätt har samerna rätt att behålla sin kultur och sina kulturbyggnader. Detta är också något som FN kritiserar Sverige för då svenska staten inte lever upp till den internationella rätten.
 
Kåtan är ännu inte nerbränd, kronofogden skulle ytterligare en gång komma för att slutföra nedbränningen men meddelade då att hen var sjuk och återkommer en annan dag.
 
Personen som äger kåtan tillhör ett släkte fiskesamer och när hennes kåta bränns ner är det inte bara en fysisk kåta som försvinner. Det är hennes familjs historia och en tusenårig tradition som försvinner och ännu en del av fiskesamernas kultur raderas.
 
Det gör en förbannad och ledsen. I vissa lägen skäms man över Sverige och detta är en sådant läge.
 
 
 
# En kåta är den traditionella samiska bostaden. Det finns både flyttbara som stationära kåtor då samerna en gång i tiden ofta levt som nomader.
Bild nedan är lånad och en väldigt gammal bild så därför är den otydlig.
 
 
 
 
 

 

Kommentarer (0)
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Grapefrukt stadiet!
Jag är lite konstig men ibland får jag såna cravings efter grapefrukt. Det kan hålla på i flera dagar att jag bara måste måste ha grapefrukt. Idag gick jag halva vägen och tog 1 hel grapefrukt till frukost med lite havregrynsgröt med pittayapulver och ett ägg. Värdigt en söndag! 
 
Körde också ett träningspass imorse för rygg och biceps. Jag kan tycka att om man har möjlighet och är medlem på ett gym som är öppet 24/7 alternativt innan 7 så bör man försöka gå dit då på helgerna. Anledningen är för att det dels är folktomt men du har också chansen att verkligen i lugn och ro gå runt och kolla alla maskiner, hantlar och vad just du vill använda. Då kan du ju också testa alla masikner så du vet hur dom funkar och slipper skippa passet eller en övning för att en snygg kille står brevid och du inte vet hur du ska använda maskinen.
 
Jag gick mellan mina set runt och kollade vad jag direkt kan stryka, vilka jag gillar och vilka ja inte fattar mig på och så testa jag dom. 
T.ex Raka Latsdrag är en övning som kan göras i flera olika maskiner. Dock kanske den övningen ger bäst kontakt i musklerna för dig om du använder maskin 1 istället för 2. Hur ska du veta vilken som är bäst? Går du när alla andra är där har du inte ens chans att hoppa mellan maskinerna. Just saying!
 
 
Kommentarer (0)
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
Förstörd morgonrutin!
Jag köpte ju gymkort för ett tag sen på det lite mindre gymmet och som ni kanske förstått gillar jag att få gymma ifred. Skulle helst inte ens haft speglar i gymmet om ja hade fått välja, jag gillar liksom inte ens att se mig själv.
Oavsett måste man ju gilla läget och jag kan ju styra tiderna ja tränar på. Det blir oftast mellan 05-08 och då är det rätt lugnt.
Idag är det ju tyvärr -23 grader ute och då kommer inte ens jag promenera till gymmet. Jag hade kunnat gå men eftersom jag alltid tar en promenad efter gymmet är det bättre och vänta då jag annars måste skippa den.
 
 
Här ser ni mitt absoluta favoritmärke! Ellesse
 
 
 
 
 
 
 
Kommentarer (1)
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
världens chans- what to do?
Fick idag besked om ett jobb jag sökt, i Belgien. Jag ska vara ärlig, jag trodde aldrig dom skulle höra av sig. 
Anledningen till att jag sökte var för att jag vill ha jobbet såklart men också för att det vore så kul med en utmaning. 
 
Detta skulle innebära för min del att jag måste flytta till Belgien. Jobbet är på ett stort svenskt företag och jag skulle få hjälp med allt det praktiska såsom lägenhet, personuppgifter mm. Skulle vi bestämma att jag är intresserad och dom fortfarande anser att jag skulle passa för jobbet så kommer jag få flyga ner en weekend och kika på jobbet och omgivningen för att sedan se om det verkligen ä något för mig.
Är så kluven, nervös och lite rädd. 
Samtidigt är det så spännande och jag måste ta helgen till och fundera ordentligt.
 
Älskar dock det jag sett utav Belgien under min resa dit! 
 
Kommentarer (2)
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress
När ska det bli vår?
Solen skiner och man ser att de börjar droppa från taket men vart är värmen?
Jag gjorde ett tappert försök att sitta ute i solen men gav upp efter ca 30-40 min. Tänkte att det skulle vara lite mysigt att sitta ute med mitt mellanmål och kaffe men mysfaktorn försvann lika snabbt som värmen i kaffet.
 
Jag fick helt enkelt ge upp och gå in. Snart startar ju pimpeltävlingarna och tillsdess hoppas jag på massa sol och värme. 
 
I skålen hr jag pro pud choklad och blodapelsin, så gott!
 
Kommentarer (1)
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress

Veckans like

 
Visa fler inlägg