Influence Lappland - Den grövsta sortens rasism mot samer- Fredrik Lindström
Den grövsta sortens rasism mot samer- Fredrik Lindström
Om ni inte såg senaste avsnittet utav skavlan så kan jag verkligen rekommendera er att göra det. Lene cecilia sparrok från filmen Sameblod var med men också Fredrik Lindström som bland annat arbetar som journalist, författare och programledare. Filmen Sameblod handlar i stora drag om den rasism som samer fick utstå på 1930-talet. Lene fick frågan om det fortfarande existerar och hon svarade med att det gör det, det går inte att förneka.
 
Fredrik Lindström som har varit på resor i tjänsten berättade att under hans resor här uppe fick bevittna den värsta sortens rasism gentemot samer och värsta sorten han upplevt. Det förstår jag. Jag har själv alltid känt så. I Göteborg upplevde jag aldrig rasism gentemot samer, dom är för okunniga för att ens kunna vara rasistiska.
Dom ber en joddla, frågar om våran kilt och saker som inte ens har och göra med en same. För nej man joddlar inte, man jojkar och vi bär inte kilt utan kolt. Alla i Lappland är inte heller samer. En del känner i hela kroppen att den kulturen finns där och en del tar helt avstånd och sedan finns de som är där mittemellan. 
 
Det är sådan basic kunskap alla i Sverige borde ha och det är pinsamt att så inte är fallet.
Svenska staten borde se till att skolorna utbildar eleverna i vår historia, inte bara om minoritetsfolk som samer utan om hela Lappland. Vi har så mycket och bidrar otroligt mycket till den svenska välfärden men får ingenting tillbaka. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Thomas

Filmen var bra men jag saknar hur hon träffade mannen hon fick Olle med och hur det gick i Uppsala

Svar: Ja jag saknade också den biten men jag anser att de fick fram det väsentliga och att syftet med filmen var väldigt tydligt!
Influence Lappland

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress

Veckans like